Wist je dat peelings zowel huid als zelfvertrouwen een boost geven?

18 januari 2018 | Huidverbetering, Uncategorized

Peelings zijn populaire behandelingen als medische therapie bij acne, littekens, melasma en rosacea, maar vooral ook als cosmetische opfrisbeurt. Ik las recent een artikel, gebaseerd op een studie over peelings, waaruit blijkt dat niet alleen de huid een oppepper krijgt, maar ook het zelfvertrouwen.

Een chemische peeling: wat houdt dat in?

Bij een chemische peeling wordt een hoge concentratie van een zuur (bijvoorbeeld glycolzuur, amandelzuur, salicylzuur, melkzuur) aangebracht op de huid, waardoor het bovenste, verdikte laagje van de huid verwijderd wordt. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt. Oneffenheden zoals littekens, puistjes of zonschade kunnen hierdoor minder zichtbaar worden. Bovendien wordt met een peeling de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, waardoor de huid steviger wordt en de huid zal bovendien beter gehydrateerd worden, doordat onze huid extra hyaluron zal aanmaken.

Chemische peelings worden daarom niet alleen ingezet bij mensen met medische huidklachten als ernstige acne of littekens. De gezichtsbehandeling wordt tegenwoordig vaak gedaan om cosmetische redenen, voor het opfrissen van een vermoeide, doffe en/of verouderde huid.

Dit doet mensen zowel vanbuiten als vanbinnen goed, zo blijkt nu uit onderzoek. Niet alleen de huid knapt op van de behandeling, ook het zelfvertrouwen stijgt, concluderen Griekse onderzoekers.

Aan de studie, uitgevoerd door de afdelingen dermatologie en psychiatrie van respectievelijk het Andreas Sygros Hospital en het Attikon University Hospital in Athene deden 197 mensen van middelbare leeftijd mee. 59 daarvan deden een cosmetische peeling, voor het verbeteren van rimpels en andere tekenen van huidveroudering. 67 deelnemer ondergingen juist een therapeutische peeling voor acne, acne-littekens, melasma, rosacea en zonneschade. De controlegroep bestond uit 71 mensen.

Voor het bepalen van de mate van het zelfvertrouwen van alle deelnemers word de zogenaamde RSES (Rosenberg Self-esteem Scale) gebruikt. Deze score werd zowel voor als na de peeling gedaan. De patiënten hadden geen psychiatrische achtergrond en gebruikten geen psychotrope medicatie.

Voor beide groepen die een peeling ondergingen nam het zelfvertrouwen significant toe. Hoewel uit eerder onderzoeken als is gebleken dat huidaandoeningen zoals rosacea, acne en melasma een grote sociale impact kunnen hebben en voor een laag zelfbeeld kunnen zorgen, scoorde deze ‘medische groep’ niet het laagste op zelfvertrouwen. Juist de deelnemers uit de ‘cosmetische groep’ waren het meest onzeker en ontevreden over zichzelf.

Zichtbare huidveroudering wordt vooral door vrouwen van middelbare leeftijd gezien als een verlies van vrouwelijkheid, schoonheid, sociale macht en sociale zichtbaarheid.

De Griekse onderzoekers concluderen dat chemische peelings een waardevol middel zijn bij het verbeteren van het zelfvertrouwen in relatie tot zowel huidziekten als huidveroudering.

Uit dat oogpunt had ik het zelf nog niet bekeken, maar als ik het ook even vanuit mijn eigen situatie bekijk, kan ik er heel erg inkomen dat mensen hun zelfvertrouwen hierdoor stijgt. Ik zelf heb wel nog een vrij jonge huid, maar ik kreeg tijdens mijn eerste zwangerschap ook te maken met onderhuidse acne waaraan ik littekens overhield. Dankzij deze peelings, op basis van zuren, is het grootste deel van deze imperfecties verdwenen. Dit betekent ook dat ik ’s ochtends minder “camoufleerwerk” heb en hoe minder camouflerende laagjes je op je huid moet aanbrengen, hoe beter je jezelf voelt, waardoor automatisch je zelfvertrouwen een boost krijgt.

Wil je graag meer weten over huidverbeterende peelings? Klik op onderstaande link:

Contacteer ons

Met verzorgende groeten,
Annelies

Oorspronkelijke titel: Patients’ self-esteem before and after chemical peeling procedure (2017)

Tijdschrift: Journal of Cosmetic and Laser Therapy

Pin It on Pinterest