Tips voor een gelukkige en gezonde zomerhuid

16 juni 2018 | Zonnebescherming

Het belang van zonnebrandcrème kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Ik was onlangs op een tweedaagse bijscholing, die werd gegeven door een dermatoloog. Het grootste gedeelte van de bijscholing ging over huidkanker. Dit is de meest voorkomende en meest agressieve vorm van kanker! Maar natuurlijk moet je ook niet vergeten van het zonnetje te genieten. Ik geef je enkele tips om veilig en verstandig met de zon om te gaan.

Laat ik met een positieve noot beginnen: het kan af en toe juist heel goed zijn om van de zon te genieten. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Harvard Medical School en het Massachusetts General Hospital, zorgen zonnestralen voor het  vrijkomen van endorfine. Als het zonnetje schijnt voelt iedereen zich automatisch opgewekter. Daarnaast is het heel bevorderlijk voor het aanmaken van vitamine D, wat leidt tot sterkere botten en een beter immuunsysteem. Zonlicht zorgt er bovendien ook voor dat we beter slapen.

Dan nu het slechte nieuws… Het kan ook enorm gevaarlijk zijn om veel in de zon te zitten zonder dat je je huid goed beschermt. Een gebruinde huid mag er dan wel mooi en stralend uit zien, eigenlijk is het ‘gewoon’ een teken van beschadiging door de zon. Bovendien kan langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon ertoe leiden dat je huid vroegtijdig veroudert. Neem daarom voldoende maatregelen en zorg voor je huid, zodat je huid ook weer voor jou kan zorgen.

Gebruik een zonnebrandcrème met zowel UV-A als UV-B-filters

Als je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème, kijk dan of er zowel UV-A als UV-B-filters in zitten. UV-B-stralen zijn de voornaamste boosdoeners als het gaat om verbranden, terwijl UV-A-stralen er juist voor zorgen dat je huid vroegtijdig veroudert en verrimpelt. Ze kunnen bovendien allebei bijdragen aan mogelijke huidkanker, dus het is aan te raden een product te gebruiken dat beide filters bevat.

Smeer je ook in op dagen dat het bewolkt is

Vanaf deze tijd van het jaar branden schadelijke zonnestralen door het wolkendek heen. Ook als de zon niet schijnt, is het verstandig om een gezichtscrème met zonnebeschermingsfilter te gebruiken.

SPF 50 versus SPF 30

Je zou denken: hoe hoger de SPF, des te beter de bescherming, toch? Bijzonder genoeg is dat niet zo. Het verschil tussen SPF 50 en SPF30 is minimaal. SPF30 beschermt je tegen 97% van alle zonnestralen, terwijl dat bij SPF50 slechts 1% meer is. Sterker nog: producten met SPF50 geven je een vals gevoel van bescherming, waardoor je het minder vaak aanbrengt dan noodzakelijk is.

Eerste hulp bij verbrande huid

Maar ook al wapen je je nog zo goed tegen de zon, soms kan het toch eens mis gaan… Je bent verbrand. Wat nu? Geen zorgen, want als je deze stappen volgt, komt het goed.

Zorg dat je huid koelt door koud water over de verbrande huid te laten stromen en hydrateer je huid wanneer ze nog vochtig is. Je kiest het beste voor een after sun-lotion omdat deze het ‘reddende’ ingrediënt aloë vera bevat.

Heel wat informatie, maar als je alles uit de komende zomerdagen wilt halen, dan zijn deze tips het absoluut waard.

Verzorgende groeten,
Annelies

 

 

Pin It on Pinterest