Zuur is de bom

25 september 2018 | Huidverbetering

Een mooiere huid dankzij een wonderlijk ingrediënt

Zuur op je gezicht smeren. Het klinkt gek en zelfs een beetje gevaarlijk, maar met de juiste producten voor jouw huid kan het resultaat verbluffend zijn. Wat dacht je van een stralende huid, minder zichtbare oneffenheden en een verbetering van de conditie en structuur van je huid?

Fruitzuren gebruik je voor het exfoliëren of peelen van de huid, om opgehoopte dode huidcellen gemakkelijker kwijt te raken. Met deze zuren help je je huid haar “dode, doffe jasje” uit te doen, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt.

Zuren pakken de huid als het ware van binnenuit aan. Ze zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten door de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag te verminderen.

Rustig opbouwen

Fruitzuren zorgen niet alleen voor een mooie, gezond uitziende huid. De meeste exfoliërende ingrediënten zoals glycolzuur of salicylzuur hebben meerdere positieve effecten. Zo zijn er zuren die hydraterend werken en anti-oxiderend of zelfs ontstekingsremmend kunnen zijn. Maar wat heel belangrijk is, is dat je het gebruik ervan stap voor stap moeten opbouwen.

Disclaimer

Natuurlijk is het gebruik van fruitzuren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Misschien herinner je nog de Sex and the City-aflevering, waarin Samantha een peeling krijgt tijdens een lunchbreak en dagenlang niet naar buiten kan vanwege haar vuurrode gezicht? Dat komt omdat je huid door het exfoliëren gevoeliger wordt voor uv-straling. Je verwijdert namelijk het buitenste “dode” laagje. Aan de andere kant zijn stoffen als glycolzuur en salicylzuur ook in staat om zonneschade te bestrijden, doordat ze vrije radicalen te lijf gaan of ontstekingsremmend werken. Zonnebescherming overdag is zeker een must, al is dat natuurlijk ook zo als je geen fruitzuren gebruikt.

Andere negatieve verhalen die je kunt tegenkomen als je informatie zoekt over exfolianten, gaan over het dunner worden van de huid, waardoor deze sneller oud zou worden. Onzin. Je haalt inderdaad het bovenste laagje weg, waardoor er een frisse nieuwe huidlaag ontstaat. Maar onderzoek naar het gebruik van glycolzuur laat zien dat de opperhuid juist in dikte toeneemt. Uiteindelijk draagt exfoliëren bij aan het verbeteren van de opname van ingrediënten uit je huidverzorgingsproducten en het verstevigt de huidbarrièrefunctie.

AHA!

De bekendste zuren, zoals glycolzuur, citroenzuur en melkzuur vallen in een groep die AHA heet. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acids, maar ze worden ook vaak fruitzuren genoemd. AHA’s hebben een mooi effect op je huid, je kan er maar beter vroeg genoeg mee starten.

Na A komt B

Naast de AHA’s zijn er ook de BHA’s, ofwel bètahydroxyzuren. Het meest bekende zuur dat hieronder valt is salicylzuur. BHA’s kunnen nog dieper in de huid komen, waardoor ze alles wat poriën kan verstoppen afbreken. BHA’s hebben daarnaast ook een ontstekingsremmende werking, waardoor ze niet alleen geschikt zijn om puistjes en mee-eters te verminderen, maar ook een mooi resultaat kunnen geven als je een gevoelige huid hebt of last hebt van rosacea.

Wil jij ook eens zien welk effect fruitzuren op jouw huid kunnen hebben?
Plan een huidverbeteringskuur, aangepast aan jouw huid!

Een afspraak maak je heel eenvoudig hier

Tot binnenkort!
Annelies

Pin It on Pinterest