Een droge, gevoelige huid. Hoe komt dat eigenlijk?

31 mei 2017 | Gevoelige huid, Huidanalyse, Huidverzorging

Deze week maakte ik foto’s van een klant haar huid met het huidanalysetoestel. Toen we samen naar haar foto’s keken, was ze nogal onder de indruk hoe gevoelig haar huid stond. Wanneer ze in de spiegel kijkt viel de roodheid haar niet echt op, maar dankzij het huidanalysetoestel konden we de onzichtbare beschadiging aan haar huid vaststellen. Haar huid was niet alleen gevoelig, maar had ook een serieus vocht te kort.

Heel vaak gaat een gevoelige huid gepaard met een vochtarme huid. Dat komt omdat de huidbarrière beschadigd is en op die manier het vocht uit de huid kan verdampen.

Ik wilde heel graag de oorzaak kennen hoe het komt dat haar huid zo gevoelig staat en stelde haar heel veel vragen over haar huid.

Op een gegeven moment gaf ze aan dat zij vroeger last had van onzuiverheden en puistjes en dat zij haar huid een hele tijd behandeld heeft met producten om acne en een onzuivere huid tegen te gaan.

Een huid met acne is in principe een overgevoelige en geïrriteerd huid en dient daarom ook uiterst mild behandeld te worden.

Wanneer de huid behandeld wordt met producten om acne te bestrijden, blijkt vaak dat deze te agressief en allerminst mild zijn voor de huid, waardoor de huidbarrière nog meer beschadigd raakt, de huid droogt uit. Gevolg: er verdampt nog meer vocht uit de huid en bacteriën krijgen vrij spel. Zo kunnen dus ook op een droge huid puistjes ontstaan. Een droge huid vraagt om een nieuwe balans. En daarvoor is een milde behandeling nodig.

Wanneer je dus verkeerde producten gebruikt, zullen huidproblemen eerder toenemen, met alle gevolgen van dien.

Ik geef je graag 7 tips hoe je een droge, gevoelige huid dient te verzorgen:

7 tips voor de verzorging van een droge, gevoelige huid:

#1 Reinig niet te vaak

Was je gezicht 1 keer per dag met een milde reinigingsmelk, bij voorkeur ’s avonds, gevolgd door een tonic of lotion. ’s Morgens gebruik je enkel de tonic of lotion om de huid even op te frissen. Voordeel: ’s ochtends ben je vlugger klaar!

#2 Vermijd scrubs

Gebruik liever een enzymatische peeling voor het verwijderen van dode huidcellen. Een enzymatische peeling bevat geen korrel en zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker van de huid loslaten zodat jouw huid weer een frisse en stralende uitstraling krijgt. Naast het stimuleren van de celvernieuwing kunnen pigmentvlekken, littekens en acne verminderen en wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd.

#3 Breng wekelijks een hydraterend masker aan

Na het gebruik van een peeling raad ik altijd aan om een hydraterend masker aan te brengen, omdat de poriën open staan en het hèt moment bij uitstek is om de huid extra te gaan voeden. Tijdens dat het masker inwerkt kan je douchen of je kan er een ritueel van maken wanneer je op jouw vrije dag een ontspannend bad neemt.

#4 Gebruik een hydraterend serum als extra booster

Eventueel kan je onder jouw dagcrème een hydraterend serum aanbrengen als extra booster voor jouw huid. Een serum kan je in kuur gebruiken, maar mag je eigenlijk ook wel gedurende gans het jaar door onder jouw dagcrème aanbrengen.

#5 Vergeet zeker jouw hydraterende moisturizer niet

Bescherm je huid met een extra rijke, herstellende, kalmerende en hydraterende crème. Iedere huid heeft nood aan een goede dagcrème. Wil je zeker zijn dat je in de juiste producten investeert, koop jouw producten bij iemand die grondig naar jouw huid heeft gekeken.

#6 Bescherm jouw huid tegen UV stralen

Vergeet zeker niet om ’s ochtends een zonnebeschermingsproduct aan te brengen boven jouw dagcrème, liefst een SPF 50. Jouw huid zal beschermd zijn tegen de schadelijke UV stralen die zorgen voor zonnebrand en huidveroudering. Een gevoelige huid dient extra goed beschermd te worden tegen schadelijke stralen. Trouwens de beste anti-aging is naast voldoende hydratatie een zonnebeschermingsproduct te gebruiken.

#7 Vermijd irriterende ingrediënten

Eigenlijk geldt dit voor elk huidtype dat je irriterende ingrediënten beter kunt mijden. Irriterende ingrediënten zullen niet alleen jouw huidbarrière aantasten, maar er ook voor zorgen dat jouw huid sneller veroudert.

Voelt je huid droog aan? Of twijfel je eraan of je wel de juiste verzorgingsproducten gebruikt? Kom eens langs. Zo kun je je huidverzorgingsregime aanpassen aan jouw huidconditie en zal het je echt lukken een mooie huid te krijgen of houden.

Heb je vragen over bepaalde ingrediënten die in jouw producten zitten, stel ze gerust, ik kijk het met heel veel plezier voor jou na!

Groetjes,

Annelies

 

 

 

 

Pin It on Pinterest