Over vrije radicalen en antioxidanten

8 augustus 2017 | Huidverbetering, Huidverzorging

In deze blog probeer ik het technische stuk over de werking en het ontstaan van vrije radicalen uit te leggen, om de werking van antioxidanten beter te kunnen begrijpen.

Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve atomen in ons lichaam. Normaal gesproken bevat 1 atoom 2 neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Vrije radicalen zijn atomen die maar 1 neutron hebben. De vrije radicaal heeft dus nog een ‘vrije’ plaats, die zich zo snel mogelijk wil binden aan iets anders.

Schade door vrije radicalen

In normale omstandigheden maakt ons lichaam zelf in kleine aantallen vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces waarbij een balans ontstaat tussen vrije radicalen en ziekteverwekkers. De vrije radicaal zal zich binden aan een ziekteverwekker en verlaat het lichaam. Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden.

Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Hierdoor gaan de vrije radicalen zich ook binden aan gezonde cellen. Er vindt een chemische reactie plaats (oxidatie), die het best te vergelijken is met een explosie. Cellen in de omgeving van de beschadigde cellen lopen dan ook kans om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Vrije radicalen zijn de bron van tal van ziektebeelden (reuma, pigmentvlekken en zelfs kanker) en veroudering in je lichaam.

Vrije radicalen en huidveroudering

Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Gelukkig heeft ons lichaam een natuurlijk mechanisme opgebouwd om ons te beschermen tegen vrije radicalen nl. antioxidanten!

De antioxidanten die van nature in ons lichaam aanwezig zijn, maken radicalen onschadelijk en voorkomen dat DNA beschadigd wordt. Helaas gaat dit mechanisme naarmate we ouder worden slechter werken. Maar we kunnen onszelf verdedigen tegen vrije radicalen door het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijkse voeding, eventueel door het nemen van voedingssupplementen en via onze huidverzorgingsproducten.

Antioxidanten in voeding

Antioxidanten zijn combinaties van vitaminen en mineralen. Deze vitamines zorgen voor een gezonde stofwisseling en helpen bij het uitscheiden en afvoeren van vrije radicalen. Vaak bevatten ze Vitamine C, Vitamine E, Seleen, Zink, …  Indicatoren voor goede producten zijn felheid (rood, geel, oranje) en versheid. Denk maar aan tomaten, watermeloen, goudsbloem, rozemarijn, …

Antioxidanten in huidverzorging

Niet alleen via onze voeding, maar ook via huidverzorgingsproducten kun je antioxidanten rechtstreeks op de huid aanbrengen. Voor een goede werking is het wel belangrijk dat je producten aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De concentratie is belangrijk: wanneer een antioxidant in het bovenste gedeelte van de ingrediëntenlijst genoemd wordt, is de concentratie zeer waarschijnlijk hoog genoeg om effectief te werken.
  • Antioxidanten zijn het meest effectief wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. Een bekende succesvolle combinatie is Vitamine C en Vitamine E. Deze combinatie beschermt zelfs 2 keer zo goed tegen UV-schade als alleen Vitamine C.
  • Antioxidanten kunnen niet goed tegen zuurstof en licht. Om de werkzaamheid in een product te waarborgen is een lucht- en lichtdichte verpakking belangrijk.

Welke stoffen werken

Van een aantal antioxidanten is wetenschappelijk bewezen dat ze werken wanneer ze aangebracht worden op de huid. De meeste van deze stoffen blijken zelfs nog meer goede eigenschappen te bevatten dan alleen het neutraliseren van vrije radicalen.

Zo vermindert Vitamine C tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en pigmentvlekken. Bovendien heeft deze antioxidant een bewezen effect op het verminderen van acne en werkt het vooral goed in combinatie met Vitamine E.

Vitamine E versterkt de huidbarrièrrefunctie. Onderzoek laat zien dat de mate van roodheid, zwelling en celschade in de huid afneemt wanneer Vitamine E vóór blootstelling aan de zon op de huid wordt aangebracht.

Hopelijk heb ik je toch een beetje kunnen overtuigen wat de impact is van huidverzorgingsproducten op jouw huid. Als verkeerde producten schade kunnen toebrengen aan jouw huid, kunnen goede producten zeker van betekenis zijn voor een mooie, gezonde, frisse en stralende huid!

Wil je weten welke behandeling en welke producten in jouw verzorgingsregime passen? Vraag gerust om advies!

Verzorgende groet,

Annelies

 

 

Pin It on Pinterest